Initiatiefnemer voor de nieuwe gevel is Anne Harkema, algemeen directeur van Tegelhandel Julius van der Werf: " Een van onze toeleveranciers ". Tegelfabriek Koninklijke Mosa in Maastricht, had een nieuwe techniek in het productieproces ontwikkeld om tegels niet-zichtbaar te verankeren aan de gevel. Innovatief als we zijn zagen we de kans om ons bedrijfspand in Sneek de uitstraling te geven die bij onze tegelhandel past: esthetisch, modern volgens de laatste trends en meteen een duurzame cradle-to-cradle oplossing. Tegelijkertijd werkte Harkema ook het idee uit om deze nieuwe keramische gevel samen met Albert Holtrop, directeur van Dak en Gevelbeplating De IJzeren Man uit Joure, via een samenwerkingsverband in de markt te zetten. Onze expertise hebben we op deze manier gebundeld, waardoor levering en montage geborgd zijn. Met zijn bedrijf heeft Holtrop jaren ervaring in het leveren en aanbrengen van dak- en gevelbeplatingen. Holtrop: Het aanbrengen van deze nieuwe gevel op het bedrijfspand heeft als pilot gediend voor zowel Van der Werf als ons eigen bedrijf. Harkema vult aan dat dit ook geldt voor leverancier Mosa. Inmiddels heeft Mosa Systems ook al een aantal soortgelijke gevels geplaatst, waarmee het bedrijf op de Duitse markt veel succes heeft. Harkema constateert dat renovatie van bestaande gebouwen steeds belangrijker wordt. Zowel in de woning- als in de utiliteitsbouw, zegt hij. Het vastgoed daalt enorm in waarde en met een nieuwe, frisse en esthetische, moderne gevel wordt dat tij gekeerd. Een open voeg en 100 procent strakke tegels geven een gevel een mooi lijnenspel, waardoor je prijsval voorkomt.
Ook nieuwe regelgeving voor gebouwisolatie en het streven van overheden en corporaties tot verduurzaming van de bestaande voorraad maakt deze keramische gevel interessant. Mosa heeft een assortiment van twintig verschillende tegels met deze verankering, de Mosa Facades, cradle-to-cradle gecertificeerd en geproduceerd volgens het ISO 14001 milieuprofiel. Maar eigenlijk is alles mogelijk, vertelt Harkema. De keramische industrie is zo veranderd door de digitalisering, dat er onbeperkte keus is. Men kan zijn eigen unieke ontwerp maken. Daarnaast kunnen we deze geveltegels leveren in combinaties van verschillende maatvoeringen.
Holtrop vindt het Mosa systeem een revolutionair systeem. Een nieuwe gevel wordt aangebracht op een bestaande stenen of betonnen gevel. De keramische tegels worden niet geplakt, maar komen te liggen in een verticaal aluminium railsysteem dat op de bestaande gevel is aangebracht. Wij monteren de tegels horizontaal op deze profielen, legt Holtrop uit. Via een achtersnijboor worden gaten geboord in de achterzijde van de tegel. Het anker wordt hierin met een stalen plug bevestigd. Mosa heeft hiervoor een ETA-goedkeuring (ETA 09/0348). Holtrop ziet door zijn ervaringen ook andere voordelen van dit systeem. Bijvoorbeeld dat de gevel 100% waterpas is en geen verloop kent, er geen verwatering optreedt door spuwdoorgangen, en bovendien is de gevel stootvast.
Een ander groot voordeel van dit systeem is dat de keramische tegels op hun plek blijven, in tegenstelling tot verlijmde tegels. Dankzij het railsysteem blijft er ook ruimte tussen de bestaande en nieuwe gevel. Vocht kan daardoor weg en de beluchting van de bestaande gevel is gewaarborgd. Tegelijkertijd worden oneffenheden in de muur weggewerkt. Harkema: We kunnen ook speciale is tegels voor hoeken, neggen of andere aansluitingen leveren. Zo´n keramische gevel biedt nog meer voordelen legt Harkema uit: Deze gevels zijn volledig kleurvast, ongevoelig voor vocht, vorstbestendig, vormvast en onderhoudsvriendelijk. Bovendien heeft de tegel een lage lichtreflectie en is hij uv- bestendig (DIN-51094). Door hun weersbestendigheid behouden de tegels hun hoog kwalitatieve uitstraling. Harkema: Het maakt de tegel ook interessant voor gebruik in binnenstedelijke gebieden. De reacties op de nieuwe gevel bij Julius van der Werf zijn zonder uitzondering positief. Onze verwachting is dan ook dat het gebruik van keramische gevelbekleding in het noorden snel aan populariteit gaat winnen. De IJzeren Man en Julius van der Werf staat garant voor vakmanschap en toeleverancier Mosa ondersteunt dit samenwerkingsverband in het marktgebied. Vastgoedeigenaren kunnen een nieuwe afweging maken: verkopen of investeren in een upgrading.